Supersnelle PCR-test van Leuvens bedrijf volgende maand te koop: ‘Na half uur resultaat’ | De Standaard

2022-07-02 06:59:23 By : Mr. Penghui Lin

Dit artikel is exclusief voor abonnees, maar we bieden het u gratis aan.

MiDiagnostics brengt zijn supersnelle en compacte pcr-test om covid-19 op te sporen, in juni op de markt. Dat maakte het Leuvense bedrijf, een verzelfstandigd bedrijf van onderzoekscentrum Imec, maandag bekend.

De test van miDiagnostics is gebaseerd op chiptechnologie die Imec en de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins samen ontwikkelden. Na een uitstrijkje van de neus- en keelholte wordt het staal opgelost in een bufferoplossing en gemengd met een detectievloeistof. Het mengsel wordt via een kaart in een compacte lezer geladen die de aanwezigheid van het coronavirus kan vaststellen.

Het testproces duurt amper 15 minuten en heeft volgens een klinische studie dezelfde nauwkeurigheid als een traditionele pcr-test. ‘Binnen de 30 minuten nadat patiënten zich hebben aangemeld, ontvangen zij hun resultaat’, verzekert miDiagnostics.

Volgende maand brengt het Leuvense bedrijf zijn supersnelle pcr-test op de markt en worden de eerste contracten ondertekend. ‘De interesse is heel groot, voornamelijk uit ziekenhuizen en bedrijven in de gezondheidszorg en de reissector’, stelt ceo Katleen Verleysen. ‘Er zullen deze maand meerdere demo-units geplaatst worden, gevolgd door een commerciële uitrol in juni.’

MiDiagnostics rekent labo’s 50 euro per test aan. Als die er genoeg uitvoeren, moeten ze niet betalen voor de lezer. Het bedrijf wil haar pcr-platform op termijn ook gebruiken voor het opsporen van andere luchtwegaandoeningen of soa’s.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van 3  plus-artikels.

Dit artikel is exclusief voor abonnees, maar we bieden het u gratis aan.

De nieuwe wetgeving rond elektrische steps treedt op 1 juli in werking. Voor sommigen zijn ze onmisb...

De grootste wielerwedstrijd komt thuis in Kopenhagen, de grootste fietsstad ter wereld. Een heerlijk...

Ze hebben de muziek online ontdekt: geen idee of die ‘van hun generatie’ is of niet. Of ze hebben de...

Het is bijna vakantie: we dromen van niksen, maar zodra we die rust hebben, kunnen we er niet mee om...