Prijzenoorlog ziet de kosten van antigeentestkits voor thuis dalen

2021-12-01 08:45:58 By : Ms. Grace Wu

Meld u aan voor meldingen van The Irish Times

Klik gewoon op "Meldingen toestaan" in het bericht dat in uw browser verschijnt om ze te activeren.

We zullen u in de toekomst een snelle herinnering sturen, voor het geval u van gedachten verandert.

Antigeentestkits te koop in een Dunnes Stores-outlet in Dublin. Foto: Gareth Chaney/Collins

De groothandelskosten van antigeentestkits zijn de afgelopen dagen met meer dan 25 procent gedaald na maanden van aanhoudende prijsstijgingen.

Apotheker Dave McFadden, eigenaar van een winkel aan Prussia Street in Dublin 7, zei dat deze week de eerste keer was dat de groothandelsprijzen daalden sinds de verkoop van de kits eerder dit jaar in Ierland begon.

"Vóór deze week stegen de kosten voortdurend en werden we zeker door een aantal leveranciers uitgekamd", zei hij. "Maar het beeld is nu veranderd en naarmate de prijzen dalen en we nieuwe voorraad binnenkrijgen, hebben we de tests voor minder kunnen verkopen."

De kosten van een enkele test bij McFadden's zijn momenteel € 6, aanzienlijk goedkoper dan de prijzen die vorige week in sommige apotheken en andere retailers in het hele land werden gevonden.

"Het was hetzelfde met handdesinfecterend middel en de maskers aan het begin van de pandemie, zei de heer McFadden. “De prijzen waren belachelijk. Vóór Covid verkochten we ze voor 30 cent. En toen betaalden we ineens meer dan € 1,60 voor een enkel masker, maar toen vielen ze weer terug.”

Ondertussen verkoopt de McCauley's apotheekketen van 37 verkooppunten losse tests voor € 5, een weerspiegeling van de aanzienlijk grotere koopkracht van de keten.

Vorige week zou minister van Volksgezondheid, Stephen Donnelly, voorstellen aan het kabinet voorleggen waarin gesubsidieerde antigeentests eerst in apotheken zouden zijn verkocht voordat ze op grotere schaal beschikbaar zouden worden gemaakt. De memo werd ingetrokken in afwachting van meer discussie en hij bevestigde maandag dat het plan nu volledig is geschrapt.

De heer Donnelly zei dat er subsidies op tafel waren gelegd omdat prijzen van € 8 en hoger voor één antigeentest voor veel mensen "gewoon niet betaalbaar" waren. Hij merkte echter op dat "sinds we kijken naar subsidiëring, de prijzen zijn gedaald."

Hij noemde voorbeelden van nieuwe lage prijzen en suggereerde dat de regering "er in geslaagd is om de prijsverlaging te realiseren zonder belastinggeld uit te geven aan subsidies".

Hij zei dat de markt 'het zelf had gedaan. Het is gebeurd zonder dat er belastinggeld aan hoeft te worden uitgegeven. Dus het is een goed resultaat.”

Oppositiepartijen betwistten zijn beoordeling van de prijsafspraken en beschuldigden de minister en de regering ervan afstand te doen van de verantwoordelijkheid voor de kwestie.

Wat niet ter discussie staat, is dat de prijzen zijn gedaald. Eind vorige week kondigden zowel Lidl als McCauley's binnen enkele uren na elkaar dramatische prijsverschuivingen aan.

De eerste uit de blokken was de apotheekketen die aankondigde dat het afzonderlijke tests verkocht voor € 5, een daling van € 1 op de vorige catalogusprijs, terwijl pakketten van vijf worden verkocht voor € 15, een korting van € 9 op de prijs die ze eerder had verkocht voor.

Tony McEntee, CEO van het bedrijf, zei dat de keten de korting had kunnen uitrollen omdat de groothandelsprijs van de tests sinds begin november was gedaald.

Hij wees ook op een dramatische piek in de verkoop, aangezien de verkooppunten van McCauley in november meer dan 80.000 tests hebben verkocht, tegen ongeveer 20.000 de maand ervoor.

Lidl, de eerste supermarktketen die eerder dit jaar antigeentesten verkocht, verlaagde dit weekend ook de prijzen voor tests.

Afgelopen vrijdag kondigde het aan dat het vanaf zaterdag losse tests zou verkopen voor € 2,99, een prijs die Lidl beweerde de goedkoopste op de markt te zijn voor goedgekeurde kits.

"Wij zijn van mening dat het de juiste keuze is om deze betaalbaar en toegankelijk te maken voor iedereen", aldus CEO JP Scally.

Vanaf dinsdagochtend kostten losse testen bij Lidl € 2,49.

Een woordvoerster zei dat de extra korting van 50 cent "een reactie op de markt" was. Ze zei dat de supermarktketen een "uitzonderlijk sterke vraag" naar de tests zag.

Hoewel het momenteel geen multipacks in de winkel heeft, wordt later deze week een levering verwacht met nieuwe prijzen die dan worden aangekondigd. De prijs van een enkele test in Lidl-winkels in Duitsland is momenteel € 2,95.

De andere toonaangevende supermarkten hebben gereageerd op de actie van Lidl, waarbij Tesco de prijs van zijn antigeentests heeft verlaagd van € 3,99 naar € 2,99 en Aldi, Dunnes Stores en Supervalu nu kits verkopen voor grotendeels vergelijkbare prijzen.

Minder dan 10 dagen geleden verkocht Supervalu pakketten van 5 voor € 25. Een woordvoerder zei dinsdagochtend dat het tegen woensdag losse kits over zijn netwerk zou verkopen voor € 2,99.

Ondertussen verkoopt Mr Price kits voor € 1,99 en kondigt hij bullish op sociale media aan dat het "niet wachtte op enige subsidie ​​van de regering".

Alles wat u moet weten over de uitbraak van Covid-19

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws met onze dagelijkse nieuwsbrieven, elke ochtend, lunch en avond

Irish Times-producten en -diensten

Helaas kunnen we USERNAME uw laatste betaling niet verwerken. Werk uw betalingsgegevens bij om te blijven genieten van uw Irish Times-abonnement.