Antigeentestrapport concludeert 'wijdverbreide misvattingen' over hoe ze werken

2021-12-01 08:45:26 By : Ms. Celina Silman

Meld u aan voor meldingen van The Irish Times

Klik gewoon op "Meldingen toestaan" in het bericht dat in uw browser verschijnt om ze te activeren.

We zullen u in de toekomst een snelle herinnering sturen, voor het geval u van gedachten verandert.

Het Ierse onderzoek in combinatie met dat in Duitsland en het VK suggereert "wijdverbreide misvattingen" over antigeentesten. Bestandsfoto: Laura Hutton

De uitrol van antigeentests moet vergezeld gaan van een "eenvoudige, duidelijke boodschap" waarin wordt uiteengezet dat het geen onfeilbare methode is om Covid-19 te detecteren, suggereert een nieuw rapport.

Het rapport van gedragswetenschapper Pete Lunn van het Economisch en Sociaal Onderzoeksinstituut (ESRI) en psycholoog dr. Martina Barjaková concludeert dat er een misvatting bestaat over de efficiëntie van dergelijke tests.

Daaruit blijkt dat minder dan de helft van alle Ieren (48 procent) weet dat een snelle antigeendetectietest (RADT) minder effectief is in het detecteren van het virus dan een PCR-test.

Uit de Amarach-enquête voor het ministerie van Volksgezondheid bleek dat 57 procent van de mensen erkende dat een voordeel van een antigeentest was dat het kon worden gebruikt om mensen te screenen voordat ze naar activiteiten of evenementen gingen, 36 procent dacht dat de test een snelle manier was voor mensen met symptomen om getest te worden en 27 procent dacht dat een test een handige manier was voor iemand om er zeker van te zijn dat ze geen Covid-19 hebben.

Het rapport beveelt aan dat wanneer resultaten van antigeentests worden geüpload naar een online systeem zoals dat van de HSE, een bericht wordt weergegeven dat wijst op de beperkingen van de test.

Het Ierse onderzoek in combinatie met dat in Duitsland en het VK suggereert "wijdverbreide misvattingen" over antigeentesten.

Voorstanders van antigeentests zeggen dat ze zeer effectief zijn in het detecteren wanneer iemand besmettelijk is en daarom het virus waarschijnlijk aan iemand anders zal doorgeven, maar niet zo effectief als PCR-tests om te detecteren of iemand het virus heeft of niet.

"Aanzienlijke proporties van het publiek in alle drie de landen waar we bewijs hebben dat specifiek is voor RADT, begrijpen het verschil niet tussen RADT- en PCR-tests, ook niet met betrekking tot volksgezondheidsrichtlijnen voor personen die symptomen van Covid-19 ervaren", aldus het rapport.

"Waar we bewijs hebben van daadwerkelijk gebruik van RADT, blijven de misvattingen bestaan ​​... veel mensen gebruiken momenteel (of zijn van plan) RADT niet te gebruiken in overeenstemming met de richtlijnen voor de volksgezondheid."

Het rapport is opgesteld in opdracht van de Rapid Testing Expert Advisory Group van de regering, aangezien het testen van antigeen waarschijnlijk in de komende maanden op grotere schaal zal worden uitgerold.

De onderzoekers concludeerden dat antigeentesten alleen effectief kunnen worden uitgerold als er duidelijke communicatie naar het publiek is die "herhaaldelijk en eenvoudig uitlegt hoe de twee tests verschillen en wanneer (antigeentesten) geschikt is".

Hoewel de meerderheid van de mensen begrijpt dat Covid-19-tests een foutenmarge hebben, interpreteert een “niet te verwaarlozen minderheid van mensen testresultaten verkeerd als een indicatie van zekerheid over hun ziektestatus.

“Het grootste gevaar in de Covid-19-context zijn de valse negatieven, die, als ze niet goed worden begrepen, valse geruststelling kunnen geven dat ze niet besmettelijk zijn en mogelijk leiden tot risicovoller sociaal gedrag.

"Ondanks dit relatief slechte begrip van testresultaten, is er geen sterk bewijs dat mensen waarschijnlijk hun beschermend gedrag zullen veranderen na negatieve RADT, hoewel dit niet moet worden opgevat om te impliceren dat het gedrag niet zal worden beïnvloed."

Het rapport concludeerde: "Over het algemeen suggereert dit literatuuronderzoek dat menselijke oordelen en gedragingen waarschijnlijk belangrijk zijn voor de succesvolle implementatie van RADT-programma's en ondersteunt het enkele specifieke interventies om de geïdentificeerde problemen aan te pakken."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws met onze dagelijkse nieuwsbrieven, elke ochtend, lunch en avond

Irish Times-producten en -diensten

Helaas kunnen we USERNAME uw laatste betaling niet verwerken. Werk uw betalingsgegevens bij om te blijven genieten van uw Irish Times-abonnement.