Positieve test, maar geen herstelcertificaat. Wat nu?

2022-05-28 09:11:45 By : Ms. Jane Song

Ontdek Testaankoop gezond nu 1 maand gratis

Heb je symptomen van COVID-19, dan raadt de overheid je aan om eerst de zelfevaluatietool in te vullen. Krijg je dan het advies om je te laten testen, dan lees je: “Laat bij voorkeur een snelle antigeentest afnemen bij een apotheker in de buurt zodat u meteen het resultaat krijgt”. De mogelijkheid om een PCR-test te laten afnemen wordt zelfs niet vermeld. Nochtans heeft de keuze voor een snelle antigeentest gevolgen waar velen zich niet van bewust zijn. Zeker wanneer je van plan bent om binnenkort te reizen ...

Meer weten over de verschillende coronatesten? Lees er alles over in ons uitgebreid dossier.

Is je snelle antigeentest bij de apotheker positief, dan zal je Covid Safe Ticket (CST) 11 dagen lang een rood scherm geven, net zoals bij een PCR-test. Maar na die 11 dagen krijg je echter geen herstelcertificaat, wat bij een PCR-test wel het geval is. In sommige landen is een recent negatief PCR-resultaat echter een vereiste om binnen te mogen of om toegang te krijgen tot bepaalde activiteiten. Na een besmetting kan een PCR-test echter nog wekenlang een positief resultaat geven. Laat je dus een PCR-test afnemen vlak voor je vertrek, dan bestaat de kans dat deze nog een positief resultaat zal tonen, terwijl je al lang niet meer besmettelijk bent. Maar zonder herstelcertificaat kun je die eerdere besmetting dus niet aantonen en sta je machteloos.

Ook na een positieve zelftest kan dit scenario zich voordoen. Voor sommige huisartsen is de telefonische melding van een positieve zelftest immers voldoende om de patiënt als besmet te registreren. Gevolg: CST 11 dagen niet meer geldig, maar géén herstelcertificaat. Is een herstelcertificaat voor jou belangrijk, ga na zo’n positieve zelftest dan naar de webpagina van de overheid waar je in zo’n geval een rechtstreekse code voor een PCR-test kan aanvragen.

Wij vragen dat hierover duidelijker wordt gecommuniceerd. Zowel de overheid als apothekers moeten burgers duidelijk informeren dat ze met een snelle antigeentest geen herstelcertificaat kunnen bekomen.

Als je besmet bent, mag je na 7 dagen uit isolatie, op voorwaarde dat je al 3 dagen koortsvrij bent en je symptomen verbeterd zijn. Je krijgt dan het advies om nog 3 dagen extra voorzichtig te blijven, het aantal sociale contacten te beperken en continu een masker (liefst FFP2) te dragen in binnenruimtes. Tijdens deze 3 dagen blijft je CST echter op rood staan. Dat komt omdat sommige personen 8 tot 10 dagen na de eerste symptomen nog altijd besmettelijk zijn.

Maar concreet betekent dat dus dat je na 7 dagen wel mag gaan werken of naar school gaan, maar bijvoorbeeld niet als toeschouwer naar een sportwedstrijd in openlucht mag. Wij vinden deze aanpak niet consequent. Op je werk of op school continu een (FFP2) masker dragen is bovendien praktisch onhaalbaar (denk maar aan de lunchpauze of de turnles). Bovendien snakken vele burgers na hun isolatie ook naar ontspanning.

Daarom 2 praktische aanbevelingen om het veilig te houden:

Alle contactgegevens Ma tot vr 9-12.30u / 13-17u (vr tot 16u)

Meld je aan om deze actie te kunnen uitvoeren.