KLM, Schiphol en GGD verontschuldigen zich voor afhandeling 'coronavluchten' vanuit Zuid-Afrika

2021-12-14 20:51:08 By : Ms. Kayla Bao

Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers vanuit huis.

In deze blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wilt u per e-mail op de hoogte gehouden worden? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

We sluiten dit coronablog af.

De man en vrouw die zondag in isolatie werden gedwongen nadat ze 'ontsnapten' uit een quarantainehotel bij Schiphol, mogen weer vertrekken. Het OM ziet onvoldoende aanleiding om de rechtbank te vragen het koppel langer te isoleren omdat ze allebei negatief getest zijn op het coronavirus.

De twee, een man uit Spanje en een vrouw uit Portugal, behoorden tot een groep van ongeveer 600 passagiers die afgelopen vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika. Van hen testten 61 positief op het coronavirus, waaronder de vrouw. Iedereen die positief testte, werd in isolatie geplaatst in een nabijgelegen quarantainehotel of thuis. Het stel verliet echter datzelfde weekend het hotel en werd op Schiphol gearresteerd in een vliegtuig dat op het punt stond naar Spanje te vertrekken. Daarna zijn ze overgebracht naar het ziekenhuis in Haren.

De vrouw werd daar maandag negatief getest. Daardoor is er volgens justitie geen enkele rechtsgrond meer om haar gedwongen te isoleren. De verplichte quarantaine van de man was gebaseerd op de eerste (positieve) test van de vrouw en hun "intensieve contact". Ook hij testte maandag negatief en hoeft dus niet meer in isolatie. De twee worden niet verdacht van een strafbaar feit, zegt een woordvoerder van het OM dinsdag tegen persbureau ANP. Het Spaans-Portugese koppel verbleef in isolatie in het UMCG Beatrixoord in Haren, Groningen. Fotopersbureau Meter/ANP

Het Spaans-Portugese koppel verbleef in isolatie in het UMCG Beatrixoord in Haren, Groningen. Fotopersbureau Meter/ANP

Luchthaven Schiphol, luchtvaartmaatschappij KLM en de GGD Kennemerland bieden excuses aan voor de afhandeling van twee 'coronavluchten' vanuit Zuid-Afrika afgelopen vrijdag. Meerdere passagiers hebben geklaagd over de chaos die ontstond toen ze bij aankomst moesten worden getest.

Ruim zeshonderd passagiers op de vluchten vanuit Kaapstad en Johannesburg zijn bij aankomst in Nederland getest vanwege de nieuwe Omikron-variant die in het zuiden van Afrika is ontdekt. Ze klaagden dat ze uren in het vliegtuig moesten blijven en vervolgens in geïsoleerde en overvolle kamers zonder frisse lucht werden geplaatst. Ook duurde het uren voordat er voor eten en drinken werd gezorgd.

"Wij vinden het erg jammer dat klanten lange tijd geen duidelijkheid konden krijgen over het proces, mede door externe omstandigheden, dat ze zoveel uren aan boord moesten blijven en vervolgens op deze onklantvriendelijke manier werden behandeld ’, schrijft KLM. Ook GGD Kennemerland, die vrijdag de testen aflegde, erkent dat het niet vlekkeloos is verlopen. “Uiteindelijk ging alles niet zo soepel en snel als we hadden gewild.”

Uiteindelijk testten 61 passagiers positief op corona, van wie er zeker veertien besmet waren met de nieuwe Omikron-variant. Dinsdag stuurde de GGD Kennemerland per ongeluk alle zeshonderd passagiers een e-mail waarin stond dat hun uitslag negatief was, meldt de Volkskrant. De passagiers met een positieve test kregen vervolgens een e-mail dat dit niet klopte. Passagiers op vluchten vanuit Zuid-Afrika klaagden dat ze uren moesten wachten op het testresultaat. Foto Laurens Bosch/ANP

Passagiers op vluchten vanuit Zuid-Afrika klaagden dat ze uren moesten wachten op het testresultaat. Foto Laurens Bosch/ANP

De aantredende Duitse bondskanselier Olaf Scholz werkt aan een algemene vaccinatieplicht en wil volgende maand een wetsvoorstel indienen bij het parlement. Dat zei hij dinsdag in een interview met de Duitse krant Bild. Als het parlement akkoord gaat, wordt in februari of maart, als het aan Scholz ligt, een vaccinatieplicht verplicht.

Volgens Scholz zijn niet-gevaccineerde inwoners van Duitsland verantwoordelijk voor de huidige besmettingspiek en moeten daarom aanvullende maatregelen accepteren. "Als we een hogere vaccinatiegraad hadden gehad, hadden we een andere situatie gehad." Het is niet duidelijk welke sancties Scholz wil opleggen als niet-gevaccineerde mensen zich niet aan een vaccinatieplicht houden.

Oostenrijk, het buurland van Duitsland, werd onlangs het eerste EU-land dat een uitgebreide vaccinatie-eis aankondigde. In deze landen ligt de vaccinatiegraad tussen de 66 en 68 procent. Dat is relatief laag in vergelijking met andere West-Europese landen.

De Eerste Kamer keurde dinsdag de uitbreiding van de coronapas tot niet-essentiële winkels en diensten goed. In het wetsvoorstel staat dat bijvoorbeeld kappers, kledingwinkels en pretparken ook om een ​​coronapas moeten vragen. De vier coalitiepartijen zijn samen met de PvdA, GroenLinks en 50Plus voorstander van de verandering, meldt persbureau ANP.

Vorige week keurde de Tweede Kamer al de mogelijkheid goed dat bezoekers in meer sectoren een QR-code moeten tonen bij het binnenkomen. Op dit moment moet voor culturele activiteiten, evenementen, sport en in de horeca een coronapas worden aangevraagd. Voordat het toegangsbewijs ook verplicht kan worden gesteld in niet-essentiële winkels, moet er nog een ministeriële regeling worden ingediend bij beide Kamers. Zij moeten eerst de regeling goedkeuren.

Ik ga in debat met de @EersteKamer over het gebruik van coronatickets in de niet-essentiële detailhandel en niet-essentiële diensten op openbare plaatsen.

👉 Kijk live via: https://t.co/SU4Rsv08qz pic.twitter.com/Md9WRnd2M0

— Hugo de Jonge (@hugodejonge) 30 november 2021

De Omikron-variant van het coronavirus heeft zich al verspreid binnen de Nederlandse grenzen. Dat bevestigt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Eerder op de dag werd bekend dat de nieuwe coronavirusmutatie was gevonden in twee testmonsters die op 19 en 23 november zijn genomen. Een van deze personen is recentelijk niet in het buitenland geweest en zou de besmetting dus in Nederland moeten hebben opgelopen. Er zijn geen verdere details vrijgegeven over deze twee personen.

Alle Nederlandse laboratoria die voor het RIVM coronatesten uitvoeren, zijn door het instituut gevraagd om de monsters van de afgelopen twee maanden te beoordelen. Er wordt dan specifiek gezocht naar een bepaalde afwijking, waarvan inmiddels duidelijk is dat dit wijst op besmetting met de Omikron-variant. Tot nu toe heeft één laboratorium resultaten opgeleverd en besmettingen geconstateerd op 19 en 23 november. Volgens het RIVM is de snelle aanlevering van de gegevens van het betreffende laboratorium, Saltro, te danken aan een "oplettende medewerker". De komende dagen verwacht het RIVM meer gegevens terug te krijgen.

Laboratoria zijn wettelijk verplicht hun monsters twee maanden te bewaren. Het RIVM heeft de laboratoria op 26 november gevraagd om hun monsters te beoordelen, dus in principe kan sinds 26 september gezocht worden naar de aanwezigheid van de Omikron-variant. In de nabije toekomst gaat het RIVM ook uitgebreider onderzoek doen naar de verspreiding van de Omikron-variant. Het instituut monitort het ontstaan ​​van varianten continu met zogenaamde kiemsurveillance in het Nationaal Kiemonderzoek. Wekelijks worden tussen de 1.200 en 1.400 steekproeven geanalyseerd op de aanwezigheid van de verschillende mutaties van Covid-19.

Afgelopen vrijdag werd de Omikron-variant al gevonden bij veertien mensen op een vlucht van Zuid-Afrika naar Schiphol. De monsters van positief geteste personen die terugkeren uit zuidelijk Afrika worden hiervoor nader onderzocht in verschillende laboratoria in Nederland.

In elf Europese landen zijn tot nu toe 44 besmettingen met de Omikron-variant van het coronavirus vastgesteld, meldt het Europese gezondheidsinstituut ECDC dinsdag.

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn de afgelopen week 155.152 positieve testen gemeld. Dat is nagenoeg gelijk aan het aantal van de week ervoor, waardoor het instituut dinsdag schrijft over een stabilisatie. Tegelijkertijd nam het aantal afgenomen tests toe. In de week van 18 tot 28 november werden 667.000 mensen getest, 6 procent meer dan in de week ervoor.

Volgens het RIVM is de stabilisatie van het aantal positieve testen waarschijnlijk te wijten aan de extra coronamaatregelen die het vertrekkende kabinet medio november heeft ingevoerd. Het meest recente reproductiegetal, gedateerd 15 november, staat op 1,05. Dit betekent dat 100 coronapatiënten samen 105 andere mensen besmetten. Ook is het de vraag in hoeverre de cijfers representatief zijn, aangezien de GGD'en op hun maximale testcapaciteit zitten.

In de leeftijdsgroep 18 t/m 29 jaar daalde afgelopen week het aantal positieve testen, terwijl het aantal toenam in de leeftijdsgroepen 0 t/m 12 jaar en 30 t/m 49 jaar. In de andere leeftijdsgroepen stabiliseerde het aantal positieve testen.

Daarnaast werden vorige week 1.996 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, 2 procent meer dan de week ervoor. Op de IC's werden 367 nieuwe coronapatiënten opgenomen, een stijging van 22 procent.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend registreerde het instituut 22.199 positieve tests, een stijging van 666 ten opzichte van de voorgaande 24 uur. Ook zijn er 65 coronadoden gemeld, tegen 45 op zondag.

Grieken van 60 jaar en ouder die niet zijn ingeënt tegen het coronavirus lopen vanaf 16 januari maandelijks het risico op een boete van 100 euro. Dat heeft de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis dinsdag bekendgemaakt tijdens een kabinetsvergadering, meldt persbureau Reuters. Vanaf die datum geldt in principe een vaccinatieplicht voor inwoners van Griekenland die 60 jaar of ouder zijn.

Ongeveer 63 procent van de Grieken is volledig ingeënt tegen Covid-19. Mitsotakis hoopt dat de nieuwe maatregel ervoor zal zorgen dat vooral oudere Grieken worden ingeënt. Uit recente cijfers blijkt dat zo'n 520.000 Grieken boven de 59 nog niet zijn ingeënt. Een gemiddeld Grieks pensioen is 730 euro per maand, een maandelijkse boete van 100 euro is daar een flinke hap uit. Het is niet duidelijk hoe de Griekse regering de maatregel zal handhaven.

Griekenland is het eerste land in Europa dat een verplichte vaccinatie voor een specifieke leeftijdsgroep invoert. In verschillende Europese landen is vaccinatie al verplicht voor bepaalde sectoren. Zo zijn in België zorgmedewerkers vanaf volgend jaar verplicht ingeënt tegen het coronavirus en is onderwijspersoneel in Italië verplicht te vaccineren.

Een vaccinatiepleidooi uit onverwachte hoek klonk dinsdag in de Eerste Kamer: Paul Frentrop, senator namens Forum voor Democratie, verklaarde dat hij was ingeënt tegen het coronavirus. "Ik vond het verstandig om dat te doen, mede gezien mijn gewicht", aldus de FVD'er. De senator negeerde het dringende advies van zijn partijleider Thierry Baudet, maar Frentrop vindt het verstandiger om naar artsen te luisteren en niet naar politici. Hij raadt daarom af om 'medisch advies van een partijleider op te volgen'.

Kamerleden Pepijn van Houwelingen, Gideon van Meijeren en Baudet zijn al langer fel tegen de vaccinatiecampagne. De Forumleden suggereren dat er een verband is tussen oversterfte en vaccinaties. Baudet beschouwt vaccinatie als een "gevaarlijk experiment".

Baudet noemt zijn Forum "de enige partij die je sterk afraadt om een ​​injectie te nemen", maar na de onthulling van Frentrop wordt duidelijk dat niet alle prominenten zijn standpunt delen. In een reactie noemt Baudet de vaccinatie van zijn partijgenoot "een persoonlijke keuze". "Iedereen heeft die vrijheid en zoals bekend is FVD een maximale voorstander van maximale vrijheid over het lichaam."

Vanaf dinsdag is het corona-herstelcertificaat niet 180, maar 365 dagen geldig. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Mensen die positief getest zijn op het coronavirus kunnen tot een jaar na de datum een ​​QR-code ontvangen.

Aanleiding voor het besluit is dat immuniteit na een eerdere infectie "minstens zo goed" lijkt te zijn als vaccinatie, zo blijkt uit een brief die begin november aan de Tweede Kamer is gestuurd. Hierdoor kunnen ook meer mensen een herstelcertificaat gebruiken.

Bij reizen naar het buitenland blijft het herstelbewijs maximaal 180 dagen geldig. Na die tijd moet iemand ingeënt zijn, of een negatieve PCR-test kunnen doorstaan ​​om een ​​internationale QR-code te krijgen.

In 25 Nederlandse ziekenhuizen wordt geen vorm van planbare zorg meer verleend. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dinsdag. In totaal gaat het om een ​​derde van het aantal ziekenhuizen in Nederland.

In 24 van de betrokken ziekenhuizen wordt kritieke planbare zorg, zoals hartoperaties en kankerbehandelingen, niet meer uitgevoerd zoals gepland. Dit betekent dat behandelingen soms meerdere keren moeten worden uitgesteld. Bij 19 ziekenhuizen is het niet altijd mogelijk om deze zorg binnen de vereiste zes weken te leveren. In bijna alle Nederlandse ziekenhuizen zijn ingrepen als knie- en heupoperaties afgebouwd. Per regio wordt bekeken waar patiënten nog terecht kunnen voor behandeling.

Coronapatiënten op de IC van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Foto Ilvy Njiokiktjien

Het aantal patiënten dat met Covid-19 in het ziekenhuis is opgenomen, is sinds maandag met 73 gestegen tot 2.845. Dat blijkt dinsdag uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS).

Van deze groep liggen er 595 op de IC, 32 meer dan maandag. In totaal worden 2.250 coronapatiënten opgevangen op verpleegafdelingen, een stijging van 41. Ziekenhuizen namen in totaal 386 nieuwe patiënten op, van wie 47 direct op de IC belandden en 339 op een verpleegafdeling.

Eerder dan afgelopen weekend is de Omikron-variant van het coronavirus in Nederland verschenen. Het RIVM meldt dinsdag dat de variant is aangetroffen in twee eerder verzamelde testmonsters, die op 19 en 23 november zijn genomen.

De GGD'en informeren de mensen die besmet zijn met de variant en doen contactonderzoeken om inzicht te krijgen in de verspreiding van de mutant. Het is onduidelijk of de besmette personen recentelijk in Zuid-Afrika zijn geweest, waar de variant vorige week voor het eerst opdook.

Nederland heeft net als andere landen afgelopen vrijdag inreismaatregelen ingevoerd om te voorkomen dat het virus ook in Nederland de kop opsteekt. Passagiers van de laatste reguliere vluchten vanuit Zuid-Afrika moesten worden getest. Veertien van de 624 reizigers bleken besmet te zijn met de Omikron-variant. Ze zitten momenteel in isolatie.

Zullen bestaande coronavaccins ook effectief zijn tegen de Omikron-variant van het virus? In een interview met de Financial Times zei Moderna-topman Stéphane Bancel dinsdag dat de operatie zal afnemen, gezien het grote aantal mutaties in de nieuwe variant.

Hoewel het nog wachten is op officiële gegevens om zijn bewering te staven, vindt de directeur van de vaccinontwikkelaar dat er aanpassingen aan de vaccins nodig zijn. Dit komt omdat 32 van de 50 mutaties in de Omikron-variant zijn gevonden op het spike-eiwit, waar huidige vaccins zich op richten voor de productie van antilichamen.

Pfizer-topman Scott Gottlieb was maandag bij de Amerikaanse nieuwszender CNBC positiever over het toekomstige effect van vaccins tegen ernstige ziekten veroorzaakt door de Omikron-variant. Zijn schatting is dat patiënten met minimaal drie vaccindoses nog steeds goed beschermd zijn tegen het virus.

Bancel vertelde de Financial Times dat "binnen twee weken" meer duidelijk zal zijn over het effect van vaccins tegen de nieuwe variant. De eerste onderzoeken moeten dan worden afgerond. Als het nodig is om vaccins aan te passen voor de Omikron-variant, zegt hij dat het "enkele maanden" zal duren voordat er grootschalige injecties met de vaccins kunnen worden gedaan.

Een UNICEF-medewerker vinkt vakjes van het Moderna-vaccin aan. Foto Brian Inganga/AP

Luchtvaartmaatschappij easyJet heeft het afgelopen boekjaar, dat liep van september 2020 tot september vorig jaar, aanzienlijke verliezen geleden. Dat blijkt dinsdag uit de jaarcijfers van de prijsvechter. De luchtvaartmaatschappij vervoerde ook veel minder passagiers. De verliezen zijn veroorzaakt door reisbeperkingen als gevolg van de coronapandemie.

Het brutoverlies van easyJet, een van de grootste gebruikers van Schiphol, bedraagt ​​1 miljard pond (1,2 miljard euro). Ongeveer evenveel als vorig jaar, toen het bedrijf voor het eerst in zijn bestaan ​​rode cijfers schreef. De omzet halveerde van £ 3 miljard in 2020 tot ongeveer £ 1,4 miljard dit jaar. Ongeveer 20,4 miljoen mensen stapten aan boord van een easyJet-vliegtuig, vergeleken met 48,1 miljoen het jaar ervoor.

Bestuursvoorzitter Johan Lundgren zegt in een toelichting op de cijfers dat zijn bedrijf "boven verwachting" heeft gepresteerd. Ook in de eerste cijfers van het boekjaar 2021-2022 ziet hij een "veelbelovende start". Volgens hem heeft het optimisme te maken met een "aanzienlijk toenemende vraag" naar wintervakanties en toenemende boekingen voor komende zomer.

Een easyJet vliegtuig stijgt op. Foto Peter Nicholls / Reuters

De omzet in de horeca keerde in het derde kwartaal bijna terug naar het niveau van voor het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag publiceerde. Vooral de gestegen omzet bij restaurants, fastfoodrestaurants, vakantieparken en campings droeg bij aan het herstel.

Dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen is ook de omzet in de horeca in het derde kwartaal met 53 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal. Vooral cafés profiteerden van de ruimere opening in combinatie met de zomermaanden, ze boekten 89,9 procent meer inkomsten. Restaurants zagen hun omzet stijgen met 73,2 procent.

Het herstel zal naar verwachting tijdelijk zijn. Door het toegenomen aantal coronabesmettingen en de druk in ziekenhuizen zijn de afgelopen weken nieuwe coronamaatregelen doorgevoerd. Restaurants en cafés moeten zondag om 17.00 uur noodgedwongen hun deuren sluiten en lopen daardoor de nodige inkomsten mis.

In deze blog houden de redacties van NRC het nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland bij. Steeds meer landen melden de afgelopen dagen besmettingen met de nieuwe Omikron-variant en besloten reisbeperkingen in te voeren. Nederland heeft een vliegverbod ingesteld voor Zuid-Afrika, al mogen repatriëringsvluchten nog wel worden uitgevoerd.

Het stel dat ondanks een positieve coronatest zondag een quarantainehotel bij Schiphol verliet en vervolgens door de marechaussee uit het vliegtuig werd gehaald, ligt vanaf maandag in isolatie in een ziekenhuis.

Heb je een tip over dit onderwerp, zie je een spelfout of feitelijke onjuistheid? We zouden het op prijs stellen als u ons hierover bericht. U kunt ons ook anoniem een ​​tip geven.