Hoe betrouwbaar is een zelftest? En wat kost het? Zes vragen en antwoorden | RTL Nieuws

2021-12-01 08:49:10 By : Ms. Xueliang Guo

Binnenkort kunnen we bij de apotheek, drogist of supermarkt een test kopen waarmee we onszelf kunnen testen op corona. Het ministerie van Volksgezondheid heeft twee bedrijven toestemming gegeven om bestaande sneltesten als zelftest op de markt te brengen. Maar hoe betrouwbaar zijn deze testen eigenlijk en wat kun je met de resultaten? Zes vragen over sneltoetsen.

Zelftesten zijn bedoeld om de veiligheid te vergroten wanneer u in contact komt met andere mensen. Bijvoorbeeld als je naar school moet, of niet thuis kunt werken en op je werk niet altijd afstand kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan politieagenten of brandweerlieden. De zelftests bieden dan extra veiligheid.

Vanaf half april zijn er zelftesten in het onderwijs om docenten twee keer per week preventief te testen. In het hoger onderwijs zullen ook zelftoetsen worden gebruikt om leerlingen preventief te toetsen. Zo hoopt de overheid vanaf eind april meer lichamelijke opvoeding mogelijk te maken.

Nee, voor mensen die een negatieve uitslag krijgen, of de test nu door de GGD is gedaan of door uzelf, verandert er niets. Ze moeten zich gewoon aan alle maatregelen blijven houden. Het is dan ook niet de bedoeling dat mensen zichzelf testen en dan een verjaardagsfeestje vieren met het hele gezin, je mag dan toch maar één bezoeker ontvangen.

De zelftesten zijn ook niet bedoeld voor mensen met klachten of mensen die in contact zijn geweest met iemand met corona. Ze moeten gewoon getest worden bij de GGD. En: een zelftest kun je niet gebruiken om ergens aan te komen, schreef Hugo de Jonge deze week in een brief aan de Kamer. "Dat is te gevoelig voor fraude." Je kunt je dus niet melden bij de ingang van een festival met een negatieve zelftest.

Maar heb je geen klachten en wil je graag op bezoek bij oma of moet je naar een begrafenis, dan kun je jezelf met extra zekerheid testen.

De zelftesten die op de markt komen zijn zogenaamde antigeentesten. Net als bij de GGD moet je een wattenstaafje in je neus doen. Om het de consument gemakkelijker te maken, hoeft het wattenstaafje niet zo diep in de neus te gaan. Dan gaat het wattenstaafje in een buisje met vloeistof, een paar druppels van die vloeistof gaan dan op een testcassette. Het resultaat is meestal na 15 minuten af ​​te lezen. 

De antigeentest is minder gevoelig dan de PCR-testen die de GGD gebruikt, meldt het RIVM. "Zeker als er weinig virusdeeltjes aanwezig zijn, is de antigeentest vaak negatief. Helemaal aan het begin van de infectie zijn er nog weinig virusdeeltjes, dan kan iemand achteraf toch nog positief worden."

Niettemin kan de antigeentest de meeste infecties detecteren. Bij de GGD in Tilburg kregen ook ruim 3000 mensen die een PCR-test deden een zelftest. De resultaten van beide tests kwamen overeen met 80 procent. Er waren nauwelijks vals-positieve uitslagen.

Als de uitslag van uw zelftest positief is, moet u direct in isolatie gaan. En maak een afspraak voor een nieuwe test op een GGD-testlocatie om de uitslag te bevestigen. De GGD zal u daarom vragen uw contacten vooraf op de hoogte te stellen. 

Een tweede test is niet alleen nodig omdat antigeentesten iets minder betrouwbaar zijn, maar ook omdat er nog zicht is op besmettingen. Als ook de tweede uitslag positief is, start de GGD een bron- en contactonderzoek. Als de hertest negatief is, kunt u uit isolatie worden ontslagen.

Om het gebruik te stimuleren zal de overheid zelftesten aanschaffen om beschikbaar te stellen aan bijvoorbeeld het onderwijs. Als docent of student betaal je dus niets. Ook in andere sectoren krijg je vaak zelftesten via je werkgever en kost het je dus niets.

Wie een test bij de drogist of supermarkt wil kopen, betaalt naar verwachting niet meer dan een tientje. 

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download hem hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er aan de hand is? Download de gratis RTL Nieuws app en blijf op de hoogte.