Gratis test voor reizigers in juli en augustus | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

2021-12-14 20:55:12 By : Mr. Jack Liu

Let op: dit betreft een nieuwsbericht van 18 juni 2021

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen, kunnen zich gratis laten testen. Dat schreef minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Hiermee komt het kabinet tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om gratis testen voor reizigers mogelijk te maken. De gratis tests zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) zijn ingeënt en die zich voor hun buitenlandse reis deze zomer moeten laten testen. De overheid schat dat er in juli en augustus maximaal 3,5 miljoen tests nodig zijn. De kosten worden geraamd op € 250 miljoen.

De testcapaciteit voor reizigers is verdeeld over drie sporen. Zo worden er tests vergoed die door de reisbranche worden afgenomen voor reizen in juli en augustus. Dit geldt ook voor de testen die al betaald zijn bij het boeken van een reis in deze maanden. Daarnaast kunnen reizigers een gratis test krijgen van een gecontracteerde partij. Hiervoor is maandag 14 juni een Open Huis procedure gestart. Juridisch gezien is het niet mogelijk om de in het kader van Testing for Access beschikbare capaciteit te gebruiken voor reizen naar het buitenland. Deze doelgroep werd destijds niet meegenomen in de aanbestedingsprocedure. Als de capaciteit wordt gebruikt voor passagiers, leidt dit tot onregelmatigheden in de aanbesteding. Tot slot zal ook gebruik worden gemaakt van de testcapaciteit van een aantal GGD'en, circa 35.000 testen per dag. Hiervoor worden door heel Nederland testlocaties ingezet. Het betreft een beperkt deel van de reguliere testcapaciteit zodat testen voor reizigers niet ten koste gaat van testen ter bestrijding van het coronavirus in Nederland.

Reizigers ontvangen het testresultaat voor een NAAT(PCR)-test binnen maximaal 24 uur nadat de test is afgenomen. Voor de antigeentest moet het testresultaat uiterlijk 3 uur na de test beschikbaar zijn. Reizigers moeten de testuitslag dan downloaden in de CoronaCheck-app die als bewijs dient aan de grens, aan boord van het vliegtuig, trein, bus of boot. Het is ook mogelijk om met papieren bewijzen te reizen. Vanaf volgende week wordt via de kanalen van de Rijksoverheid duidelijker waar en hoe reizigers een gratis test voor hun reis kunnen krijgen en hoe zij zich daarmee op hun reis kunnen voorbereiden.

Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) en minister De Jonge (WS) informeren de Tweede Kamer over de uitvoering van de motie van de ...