De ene test is de andere niet: wat is het verschil tussen de PCR- en de antigeentest? (Hasselt) | Het belang van Limburg

2021-12-14 20:51:42 By : Ms. Anna Zhao

De ene toets is de andere niet. — © rr

Moet het echt een PCR-test zijn, of volstaat een snelle antigeentest ook om de whey van Pukkelpop in te voeren? Lange tijd zorgde het voor verwarring bij festivalgangers en organisatoren. Maar wat is het verschil? "Een PCR-test controleert of het genetisch materiaal van het virus aanwezig is en is veel nauwkeuriger dan een antigeentest."

In het Centrum voor Medische Analyse in Hasselt werden al tienduizenden stalen onderzocht op de aanwezigheid van Covid-19. “De PCR-test detecteert het genetische materiaal dat specifiek is voor dit virus door het specifieke stukje RNA van het virus zodanig te vermenigvuldigen dat het detecteerbaar is. Dus als er een heel kleine hoeveelheid genetisch materiaal van het virus in de wiper zit, of het virus zelf, dan zal de PCR-test dit kunnen aantonen. De PCR-test is de gouden standaard voor het opsporen van het virus. Het onderzoek vindt plaats in een laboratorium. Bij ons heb je de uitslag gemiddeld na negen uur", zegt Danny Jamaer.

“Een antigeentest - waarvan het resultaat na 15 minuten beschikbaar is - detecteert het specifieke eiwit van het hele virus. Het hele virus moet dus op de wisser en in voldoende hoeveelheid. Als er genoeg virus op de wisser zit, kan de antigeentest het vinden. Als er alleen fragmenten op de wisser zitten of zeer kleine hoeveelheden, zal de antigeentest dit niet kunnen detecteren, de PCR-test wel. De gevoeligheid van de sneltest of antigeentest is 80 tot 90 procent. Voor de PCR-test is dat meer dan 99 procent", besluit Jamaer.

400.000 euro aan signeergeld, cash op tafel, deed Peter Maes de overstap maken naar Lokeren, de club die hij …

Een topscheidsrechter die als makelaar werkte, gretig geschenken aannam en op zijn minst...

Heeft Dejan Veljkovic invloed gehad op de laatste titelzege van Anderlecht in mei 2017? In zijn boek 'De...