Algemene Inwendige Ziekten en Infectieziekten — Vakgroep Inwendige ziekten en Pediatrie — Universiteit Gent

2022-05-28 09:12:11 By : Ms. Daisy Lee

De missie van de dienst is een leidende rol op te nemen in verandering, innovatie, onderwijs en onderzoek alsook uit te blinken in een evenwichtig, toegankelijk en breed zorgaanbod binnen het domein van algemene inwendige ziekten en infectieziekten.

De afdeling stelt onderzoekers te werk in het bredere gebied van infectieziekten, variërend van volksgezondheid, gezondheidssystemen, operationeel onderzoek en fundamenteel onderzoek. De onderwerpen omvatten HIV, antibioticum stewardship, COVID19, koorts en ontsteking van onbekende oorsprong, tuberculose en parasitaire ziekten.

Het HIV Cure Research Lab (HCRC) verricht onderzoek naar de genezing van HIV en naar de pathogeniteit van SARS-CoV-2 en de werkzaamheid van vaccins. 

Het doel van onze groep is om bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe genezingsstrategieën. Hoewel de groep pas in 2010 is opgericht, bestaat het HCRC momenteel uit 25 mensen, en heeft het belangrijke publicaties op het gebied van HIV-1 reservoirs gepubliceerd in tijdschriften zoals eLife, PLOS Pathogens, Lancet HIV, Cell Host&Microbe en meer. We werken regelmatig internationaal samen, wat resulteerde in nauwe banden met vooraanstaande wetenschappers in het HIV-1 veld, waarvan Mathias Lichterfeld er één is.

Verder is onze groep erin geslaagd een platform op te richten om in de diepte weefselstalen te verzamelen van HIV+-patiënten doorheen de laatste paar jaar. Meer specifiek door middel van leukaferese, lymfeklier-excisie, darmbiopten, lumbaalpunctie, etc. in samenwerking met een patiënten 'klinisch onderzoek begeleidingsgroep'. Daarnaast heeft onze groep baanbrekend werk verricht op het gebied van HIV-kwantificatie op basis van ddPCR-platforms en werken wij momenteel aan een diepgaande kwalitatieve karakterisering van het virale reservoir. Ongeveer 3 jaar geleden zijn we in ons lab gestart met HIV-integratie site en HIV full-length sequencing. AL deze technologie is vandaag de dag volledig operationeel.

De laatste tijd richten wij ons ook op de doeltreffendheid en pathogeniciteit van vaccinatie tegen SARS-CoV-2.