Wat zijn hiv en aids? | HIV.gov

2021-12-14 20:46:09 By : Ms. Norah Zhai

Alle volwassenen komen nu in aanmerking voor een COVID-19-boosterinjectie. Leer meer.

HIV (humaan immunodeficiëntievirus) is een virus dat cellen aanvalt die het lichaam helpen infecties te bestrijden, waardoor een persoon kwetsbaarder wordt voor andere infecties en ziekten. Het wordt verspreid door contact met bepaalde lichaamsvloeistoffen van een persoon met hiv, meestal tijdens onbeschermde seks (seks zonder condoom of hiv-medicijn om hiv te voorkomen of te behandelen), of door het delen van injectiegeneesmiddelen.

Indien onbehandeld, kan HIV leiden tot de ziekte AIDS (acquired immunodeficiency syndrome).

Het menselijk lichaam kan hiv niet kwijt en er bestaat geen effectieve hiv-remedie. Dus als je eenmaal hiv hebt, heb je het voor het leven.

Door hiv-medicijnen te nemen (antiretrovirale therapie of ART genoemd), kunnen mensen met hiv echter een lang en gezond leven leiden en voorkomen dat ze hiv op hun seksuele partners overdragen. Daarnaast zijn er effectieve methoden om hiv door seks of drugsgebruik te voorkomen, waaronder pre-exposure profylaxe (PrEP) en post-exposure profylaxe (PEP).

Voor het eerst geïdentificeerd in 1981, is HIV de oorzaak van een van de dodelijkste en meest hardnekkige epidemieën van de mensheid.

AIDS is het late stadium van HIV-infectie die optreedt wanneer het immuunsysteem van het lichaam ernstig wordt beschadigd door het virus.

In de VS ontwikkelen de meeste mensen met hiv geen aids omdat het dagelijks innemen van hiv-medicijnen zoals voorgeschreven de progressie van de ziekte stopt.

Een persoon met hiv wordt geacht AIDS te hebben ontwikkeld wanneer:

Zonder hiv-medicatie overleven mensen met aids doorgaans ongeveer 3 jaar. Zodra iemand een gevaarlijke opportunistische ziekte heeft, daalt de levensverwachting zonder behandeling tot ongeveer 1 jaar. Hiv-medicijnen kunnen mensen in dit stadium van hiv-infectie nog steeds helpen, en het kan zelfs levensreddend zijn. Maar mensen die met ART beginnen kort nadat ze hiv hebben gekregen, ervaren meer voordelen - daarom is testen op hiv zo belangrijk.

De enige manier om zeker te weten of je hiv hebt, is door je te laten testen. Testen is relatief eenvoudig. U kunt uw zorgverzekeraar om een ​​hiv-test vragen. Veel medische klinieken, programma's voor middelenmisbruik, gemeenschapsgezondheidscentra en ziekenhuizen bieden ze ook aan. U kunt ook een thuistestkit kopen bij een apotheek of online.

Gebruik de hiv-servicezoeker om een ​​hiv-testlocatie bij u in de buurt te vinden.

HIV-zelftest is ook een optie. Met zelftesten kunnen mensen een hiv-test doen en de uitslag thuis of op een andere privélocatie achterhalen. U kunt een zelftestkit kopen bij een apotheek of online. Sommige gezondheidsafdelingen of gemeenschapsorganisaties bieden ook gratis zelftestkits aan.

Lees de factsheet van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) over de OraQuick In-Home HIV-test, de enige door de FDA goedgekeurde HIV-test voor thuisgebruik.

De pandemie van het coronavirus (COVID-19) heeft het voor sommige mensen moeilijker gemaakt om toegang te krijgen tot traditionele plaatsen waar hiv-tests worden uitgevoerd. Door zelftests te doen, kunnen mensen zich laten testen op hiv terwijl ze zich toch houden aan de bevelen om thuis te blijven en om sociale afstand te nemen. Vraag uw plaatselijke gezondheidsafdeling of hiv-serviceorganisatie of zij zelftestkits aanbieden.

Inhoudsbron: HIV.gov Datum laatst bijgewerkt: 5 juni 2020

Formulier goedgekeurd OMB# 0990-0379 Exp. Datum 8/31/2023

Op #WorldAIDSDay staan ​​we stil bij de geschiedenis van de binnenlandse hiv/aids-epidemie – vanaf de eerste gerapporteerde gevallen in 1981… https://t.co/JoMfaor4ZT

De komende dagen zullen we blogs uitlichten die verband houden met de #WorldAIDSDay-activiteiten van de federale overheid - st… https://t.co/atfVZHgjFd

Dit is een officiële website van de Amerikaanse overheid die wordt beheerd door het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services en wordt ondersteund door het Minority HIV/AIDS Fund.

Veel federale agentschappen hebben bewustmakings- en voorlichtingscampagnes ontwikkeld om hiv-preventie, behandeling, zorg en onderzoek aan te pakken. In dit gedeelte vindt u een momentopname van deze federale hiv-campagnes en links om u te helpen toegang te krijgen tot meer informatie en tot campagnemateriaal dat u kunt gebruiken. Ook inbegrepen is informatie over campagnes met betrekking tot de preventie en diagnose van hepatitis B en C.

El VIH is een goed teken van het graf van de Latijns-Amerikaanse gemeenschap, het einde van de geschiedenis en het respect voor de incidencia de esta enfermedad en los Estados Unidos. Según los CDC, en el 2014 hispanos representaron aproximadamente el 17% de la población de Estados Unidos, pero constituyeron cerca del 24% de los casos de infección (10.887). De ellos, el 86% (9379) fue en hombres en 14% (1490) en mujeres.

En esta sección encontraras información sobre recursos Federals en español a tu disposición. Ademhalingsgeschiedenis van de traducie-pagina van HIV.gov al español usando el icono .

Wilt u op de hoogte blijven van veranderingen in preventie, zorg, behandeling of onderzoek of andere arena's op het gebied van de volksgezondheid die van invloed zijn op onze collectieve reactie op de hiv-epidemie? Of ben je nieuw op dit gebied?

HIV.gov beheert leermogelijkheden voor jou en de mensen met wie je samenwerkt en samenwerkt.

Blijf op de hoogte van de webinars, Twitter-chats, conferenties en meer in deze sectie.