Wereldgezondheidsorganisatie: snel onderzoek naar besmetting via lucht | Buitenland | Telegraaf.nl

2022-07-23 12:55:13 By : Ms. Donna Lee

Aerosolen zijn grote en kleine druppeltjes die we verspreiden bij praten, zingen, hoesten en niezen.

GENEVE - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil zo snel mogelijk meer onderzoek naar mogelijke besmetting met het coronavirus door kleine luchtdeeltjes (aerosolen). De WHO erkent in haar nieuwe richtlijnen dat in sommige verslagen over uitbraken de overdracht van corona via de lucht wordt gesuggereerd. Het ging om volle gesloten ruimtes waar koren zongen of aan fitness werd gedaan en om restaurants.

Aerosolen zijn grote en kleine druppeltjes die we verspreiden bij praten, zingen, hoesten en niezen.

Volgens de WHO is dringend meer onderzoek nodig naar dergelijke gevallen om hun betekenis vast te stellen voor de overdracht van het coronavirus. De internationale organisatie wil nog niet bevestigen dat het virus zich door de lucht verspreidt. Voor de WHO staat vast dat je besmet kunt worden door direct of indirect contact met besmette oppervlakken of door nauw contact met geïnfecteerde mensen. Zij verspreiden het virus via hun speeksel, tijdens het ademen of via druppeltjes die vrijkomen wanneer ze hoesten, niezen, spreken of zingen.

Onlangs was bekend geworden dat honderden wetenschappers uit 32 landen willen dat de WHO de richtlijnen herziet. Zij stellen dat er sterke aanwijzingen zijn dat het coronavirus ook via aerosolen mensen kan infecteren. Of het nu wordt verspreid door grote druppeltjes die na niezen in de lucht komen, of door veel kleinere uitgeademde druppeltjes die een hele kamer bereiken, het coronavirus wordt door de lucht gedragen en kan mensen infecteren wanneer het wordt ingeademd, menen de wetenschappers.

Dagelijks tijdens de lunch een update van het belangrijkste nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Als een ijsbeer in nood verkeert, klopt hij aan bij mensen om hem te helpen.

In deze entertainmentupdate bespreekt presentator Wilson Boldewijn met Jordi Versteegden het nieuws dat de organisatie van de Gouden Televizier-Ring de spelregels gaat evalueren na de ophef die is ontstaan over welke programma’s er wel en niet genomineerd mochten worden.

Johnny de Mol keert na de zomer voorlopig niet terug als presentator van HLF8. De presentator zal twee maanden worden vervangen door Leonie ter Braak en Hélène Hendriks. Entertainment-verslaggever Jordi Versteegden sprak laatstgenoemde.

Als een vrouw totaal onverwacht een huwelijksaanzoek krijgt, mengt een giraffe zich in het tafereel en dat is niet zonder gevolgen.

The Godfather-acteur James Caan overleed begin deze maand aan een hartaanval. Dat blijkt uit de overlijdensakte die in handen is van TMZ. Afgezien van ernstig hartfalen zou Caan ook hebben geleden aan de chronische longziekte COPD.

Sébastien Haller heeft van zich laten horen vanuit zijn ziekenhuisbed. Nadat eerder deze week bekend werd dat de spits kampt met teelbalkanker, geeft hij nu te kennen dat het naar omstandigheden goed gaat: „De eerste stap is voltooid”.

Schokkend nieuws uit Duitsland over Sébastien Haller. De spits heeft een tumor bij zijn testikels, meldt zijn club Borussia Dortmund. Haller kwam onlangs over van Ajax. Dortmund meldt niet of het om een kwaadaardige tumor gaat en dat Haller aan teelbalkanker lijdt.

Ze komen er weer aan: de warme nachten waarin een klamme deken aan je vastplakt en je niet kan slapen. Slaapexpert Talja Lambert geeft tips om toch tot een goede nachtrust te komen.

Emilia Clarke mist een deel van haar hersenen door twee aneurysma’s waardoor ze een aantal jaren geleden werd getroffen. „Het is best bijzonder dat ik nog kan praten en mijn leven zonder belemmeringen kan leven”, vertelde de actrice in Sunday Morning op de BBC.

Alleen al door de prijs behoren ze tot de meest besproken medicijnen ter wereld. Maar hoe gaat het eigenlijk met de patiënten die in Nederland worden behandeld met ’s werelds duurste medicatie tegen de zeldzame spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA)? „De voorlopige resultaten van Zolgensma (ee...