Vijf dagen isolatie is onvoldoende na besmetting met omikron | medischcontact

2022-05-29 09:10:34 By : Ms. Tongyinhai Manufacturer

Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Login voor direct volledige toegang tot de site

Vijf dagen isolatie is te kort om verspreiding van de omikronvariant van SARS-CoV-2 te stoppen. Een systematische review door Muge Cevik e.a. in The Lancet Microbe laat dat zien. De onderzoekers keken naar de uitslagen van PCR-testen, die nog enige tijd positief kunnen blijven na klinisch herstel, maar ook naar het vermogen om levensvatbaar virus van besmette personen te kweken. Dat betekent immers dat ze nog steeds besmettelijk zijn. Conclusie voor de omikronvariant: een lage virale belasting in de eerste paar dagen, maar daarna een piek rond dag drie tot zes, die weer afneemt op dag zeven tot negen totdat er op dag tien geen levensvatbaar virus meer kan worden teruggevonden. Met andere woorden: de gegevens ondersteunen een isolatieperiode van tien dagen.

Ook onlangs in preprint verschenen onderzoek uit Japanen eveneens nog niet peerreviewed onderzoek onder spelers en stafleden van de Amerikaanse National Basketball Association (NBA) vond dat vijf dagen nadat ze positieve testten voor omikron zeker de helft van hen dusdanige viral loads hadden dat ze hoogstwaarschijnlijk nog besmettelijk waren.

Omikron heeft beslissingen op het gebied van de volksgezondheid er daarmee niet gemakkelijker op gemaakt, zegt een van de betrokken onderzoekers in Nature. Zeker in de wetenschap dat ze ook meer variabiliteit in viral load vonden bij personen die besmet waren met omikron dan bij mensen die besmet waren met delta. ‘Dat betekent dat er geen duidelijke one size fits all-aanpak is’.

Henk Maassen (1958) is journalist bij Medisch Contact, met speciale belangstelling voor psychiatrie en neurowetenschappen, sociale geneeskunde en economie van de gezondheidszorg.  

Arts Maatschappij en Gezondheid, profiel infectieziektebestrijding, Nijmegen

Een interessante boodschap. De titel begrijp ik niet, deze impliceert dat we in Nederland vijf dagen isolatie hanteren. Dit klopt niet. Iemand met COVID moet minimaal 7 dagen in isolatie. Hij of zij mag uit isolatie als men ten minste 24 uur klac... htenvrij is. (https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19#maatregelen) Een nauw contact moet 10 dagen in quarantaine. Hier zijn inmiddels een aantal uitzonderingen op. Iemand mag uit quarantaine als de test op dag 5 negatief is. Wellicht is daar de verwarring ontstaan. Hartelijke groet, Jolanda Hoefnagel Arts Maatschappij en Gezondheid, profiel Infectieziektebestrijding Meer lezen Minder lezen

2 reacties Zou mij niet verbazen als de schrijver van dit PP het bij het rechte eind h...

2 reacties Ja, BROK ontbreekt, net zoals het begrip GCP, dat toch innig vervlochten is...

3 reacties Geweldig leuke ondersteuning van een meer biochemisch denker om duidelijk t...

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang elke avond het laatste nieuws uit de gezondheidszorg in uw mailbox.

Lees Medisch Contact op uw tablet of smartphone. Download voor iOS of Android.

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.