Vakantiegangers opgelet: om naar deze landen te reizen heb je nog een negatieve coronatest nodig | Het Nieuwsblad

2022-05-29 09:10:07 By : Mr. Mr Dai

We zitten in de laatste rechte lijn naar de zomervakantie en na twee coronajaren trekken we er dan massaal op uit, zo blijkt uit cijfers van de reissector. Wie vertrekt houdt er wel best rekening mee dat in sommige landen toch nog een aantal coronamaatregelen van kracht zijn.

De meeste EU-landen hebben geen reisrestricties meer voor Belgische toeristen. Dat betekent dat we ongestoord naar Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zweden kunnen reizen.

Ook populaire bestemmingen als Groot-Brittannië, IJsland, Malta, Noorwegen en Zwitserland ontvangen ons weer met open armen en zonder dat ze verplichte tests eisen. Helaas is dat nog niet overal het geval.

Neem nu Duitsland , waar regels durven te verschillen van deelstaat tot deelstaat. Iedere reiziger van 12 jaar en ouder moet een geldig coronabewijs kunnen overleggen. Ben je gevaccineerd? Dan moet de meest recente inenting minstens 14 dagen oud zijn. De laatste vaccinatie mag niet langer dan 9 maanden geleden gezet zijn. Als je laatste vaccinatie wel ouder is dan geldt dat je volledig gevaccineerd bent als je 3 vaccinaties hebt gehad.

Frankrijk blijft een van de landen die reizigers nog verplicht om de coronatoegangsregels te volgen voorafgaand aan de zomervakantie. Iedereen ouder dan 12 jaar moet daar een sanitaire pas laten zien. Het is nog niet beslist dat dit in de zomervakantie ook nog blijft gelden.

Ook Portugal blijft voorlopig de Covid-19-toegangsregels handhaven. Iedereen van 12 jaar of ouder moet een vaccinatie-, herstel- of testbewijs laten zien. Een Passenger Locator Form hoeft nergens meer.

Spanje heeft onlangs besloten het digitaal coronacertificaat met een maand te verlengen, tot minstens 15 juni. Iedereen van 12 jaar en ouder die naar Spanje reist moet dus een vaccinatie-, test-, of herstelbewijs laten zien.

Je kunt ook naar Spanje reizen met een negatieve uitslag van een PCR-test (maximaal 72 uur voor aankomst) of antigeentest (maximaal 24 uur voor aankomst). Een herstelbewijs moet minimaal 11 en maximaal 180 dagen oud zijn.

Het is dan geen EU-land, maar wel razend populair bij Europese toeristen. Turkije eist nog altijd een digitaal coroncertificaat. Een negatieve PCR-test mag maximaal 72 uur oud zijn bij aankomst in Turkije, een negatieve antigeentest maximaal 48 uur. Een herstelbewijs mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

Let op: tegen de officiële start van de zomervakantie kunnen sommige landen de geldende regels aanpassen. Zo moet je vandaag nog een digitaal coronacertificaat kunnen voorleggen als je naar Cyprus reist, maar per 1 juni valt dat weg.

Wie op reis vertrekt kan best vooral de website van de FOD Buitenlandse Zaken eens checken voor de meest recente info over het land van bestemming.

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.