UCI verscherpt in aanloop naar de Tour de France het COVID-19-protocol | WielerFlits

2022-07-02 06:56:34 By : Ms. Jianfeng JIN

Ter illustratie - foto: Cor Vos

De UCI heeft in aanloop naar de Tour de France de maatregelen rond COVID-19 aangescherpt. Zo keren de verplichte coronatests voor de start van de wedstrijd en op de rustdagen terug. Dat was volgens de federatie nodig vanwege de toename van het aantal positieve gevallen van COVID-19. Wel wordt de regel geschrapt op grond waarvan elke ploeg die binnen zeven dagen twee of meer positieve coronagevallen had, uit de wedstrijd mocht worden genomen.

Maak de Tour nog spannender! Met de game WielerFlits Ploegleider beleef je de Tour als een echte ploegleider. Stel je favoriete renners op in je eigen ploeg en verdien elke etappe punten. Speel nu mee

De UCI heeft het document Rules to be applied for the organisation of road cycling competitions in the context of the COVID-19 pandemic een update gegeven. Het protocol is opgesteld door een stuurgroep onder verantwoordelijkheid van de medisch directeur van de UCI en bestaat uit vertegenwoordigers van renners, ploegen, teamartsen en organisatoren. Het protocol is sinds de invoering in 2020 al regelmatig aangepast.

Van de belangrijkste nieuwe bepalingen in het protocol zijn sommige verplicht. Zo moeten alle leden van de ploegen twee dagen voor de start van de wedstrijd ten minste één negatieve coronatest afleggen. Ook moeten alle teamleden, commissarissen, technisch afgevaardigden en antidopingcontrolepersoneel op de rustdagen (m.u.v. eventuele transferdagen) een coronatest afleggen.

Andere nieuwe bepalingen worden sterk aanbevolen, zoals dagelijkse tests voor alle teamleden in de vijf dagen voorafgaand aan de wedstrijd en tests voor leden van de ploeg (met uitzondering van de renners), de commissarissen, de technisch afgevaardigden en het personeel van de antidopingcontrole. De regel op grond waarvan de organisatie elke ploeg die binnen zeven dagen twee of meer coronagevallen had, uit koers mocht halen, wordt geschrapt.

Noodzakelijk “Gezien de ontwikkeling van de internationale gezondheidssituatie en aan de vooravond van de Tour de France is het noodzakelijk geworden de geldende maatregelen te verscherpen,” vertelt UCI-baas David Lappartient in een persbericht, “om ervoor te zorgen dat de wielerevenementen op onze internationale kalender met succes kunnen worden gehouden en om de gezondheid van de aanwezigen bij de wedstrijden te beschermen.”

In het nieuwe Zomernummer van RIDE kijken we in maar liefst 236 pagina’s vooruit op de Tour.

Wanneer je nu onze Toureditie bestelt, krijg je hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

“Wel wordt de regel geschrapt op grond waarvan elke ploeg die binnen zeven dagen twee of meer positieve coronagevallen had, uit de wedstrijd mocht worden genomen.”

Dus TJV en andere ploegen hadden gewoon Zwitserland uit kunnen rijden. Sneu voor Dennis, Gesink, Theunisse En alle andere renners !

TJV was sowieso wel uit Zwitserland gestapt omdat ze met het oog op de Tour totaal risicomijdend opereerden. En Gesink was zelf positief maar niet ziek, die was sowieso wel uit koers …

Volgens mij zijn de ploegen zelf uit de Ronde van Zwitserland gestapt en heeft dat niets met deze bewuste regel te maken.

Nou, dit artikel gaat leuke geëngageerde discussies opwekken…

Oei oei oei… wat een farce. Straks iedereen naar huis met een covid kuchje. Of zelfs zonder symptomen. Tour om zeep. Vroeger was je verkouden en reed je door, totdat je koorts kreeg. Pas dan eruit. Nu ga je al naar huis als je covid hebt en geen symptomen. Ja UCI, dat was echt nodig denk ik. Proest.

weet je wat covid is? Dat verspreid heel snel. dus zonder regels heeft iedere renner covid na de tour

Of erger nog, al tijdens…

Er zijn veel virussen die zich snel verspreiden. Ik weet het ook niet maar mis wel de discussie over wat hjjjansen1973 zegt. Dus toch toe naar situatie dat het lichaam het reguleert zoals vroeger. Dit wordt platgeslagen met weet je hoe gevaarlijk COVID-19 is en zie Colbrelli.

Precies. In het begin van Covid was het virus bedreigender. Nu is het ook nog bedreigend als je te lang en met koorts doorfietst, zoals Colbrelli. Maar vroeger was het ook dom om met koorts door te fietsen, dus wat mij betreft zitten we eigenlijk weer in de oude, normale wereld, alleen wordt er nu nog steeds onnodig spastisch gedaan over covid. Wake up!

Misschien iets langer nadenken over long-covid.

@Emergo, maar waar moeten wij over nadenken? Long COVID is er en dat is erg maar daarmee fiets je geen Tour. Tuurlijk kun je dan zeggen dat met regels de infecties kunnen worden beperkt maar helaas is dat niet mogelijk. In mijn omgeving heeft zeker 85% het inmiddels wel opgelopen.

Klopt. We zullen het gewoon moeten gaan accepteren. Het gaat toch niet meer weg

Het gaat nooit meer weg en het komt nooit meer goed!

Wat ik lees over de nieuwe maatregelen is dat je met een symptoomloze besmetting gewoon wel eens in koers zou kunnen blijven.

Nou… ze moeten nu toch dagelijks gaan testen?

van op sporza: “Wat als een renner positief test en asymptomatisch is? Daar schept het UCI-protocol geen volledige duidelijkheid. “De beslising om de renner te isoleren zal worden genomen door de ploegdokter, covid-19-dokter en medische directeur van de UCI”, klinkt het.”

Wielerflits legt trouwens als een van de enige media de nadruk op het “aanscherpen” van de maatregelen. De meeste andere media leggen de nadruk op het wegvallen van de regel dat een volledige ploeg naar huis moet bij twee positieve tests. Een wezenlijk verschil met vorig jaar dus.

Poeh het is te hopen dat niemand naar huis moet voor Corona tijdens de tour.

Fingers crossed, maar ik verwacht dat dit ijdele hoop is.

Er gaan vast enkele gevallen opduiken, maar hopelijk niet zo extreem als na dat superspreader-event in Zwitserland… (dus ajb geen grote meetings vooraf in slechtverluchte ruimtes!!)

Als je nou de corona heb maar je voelt je helemaal niet ziek mag je dan racen ? Of is dat niet verstandig ? Weet iemand dat

Dat weet niemand. Dat is nu juist het mooie

Ieder zou dat voor zichzelf moeten kunnen bepalen.

Wat een onzin om een verkoudheidsvirus, wat dat is het in principe nu Als je koorts heb start je gewoon niet. En anders ben je fit genoeg om te starten. Dit wordt een drama deze Tour, de helft zal ‘uitvallen’ denk ik.

Is Colbrelli fit genoeg om te starten, denk je?

Colbrelli had hartproblemen. Wellicht veroorzaakt door Covid. Maar dat is nooit zo gecommuniceerd toch?

Vlasov wint de Tour. Met slechts 36 renners die Parijs halen.

Ik vind dat steeds aanhalen van Colbrelli als lichtend voorbeeld van corona-gevaar irritant en eigenlijk een beetje hetzelfde type geïndoctrineer als wat de wappies aan de overkant (zeer terecht) verweten wordt.

Waarom vind je dat? Kort voordat hij instortte, hoestte hij het hele peloton bij elkaar. Heel tastbaar voorbeeld. Gelukkig zijn het er niet veel meer, al zou je gerust DeClercq ook kunnen noemen. Zou die nu risico’s moeten nemen, gezien wat hem eerder dit jaar overkomen is na zijn vorige coronabesmetting?

@xistnc: hoe lang ga je 1 geval als een soort pars pro toto blijven gebruiken? Is trouwens al bewezen dat zijn hartproblemen door zijn infectie kwamen?

Er zijn tal van voorbeelden te vinden die misschien op het eerste gezicht wat minder dramatisch zijn dan Sonny maar wel duidelijk de problemen weergeven die een besmetting renners kan geven: Ben Hermans, Jens Keukeleire, Tim Declercq bv. De renners en de artsen die er zelf mee te maken hebben gehad weten het wel en daarom is het peloton gewoon voorzichtig.

Het is een beetje drammen hè. Om harde maatregelen te vergoelijken. 1+1= niet altijd 2. De kans is aannemelijk, maar nooit als feit gecommuniceerd

Als we gewoon een beetje meestribbelen met de relatief eenvoudige maatregelen, gebruik makend van gezond verstand, zorgen we er met elkaar voor dat juist die harde maatregelen zo lang mogelijk overbodig zijn. Maar gezien de reacties hier heb ik er een hard hoofd in.

Prijs je rijk dat de tastbare gevallen op één hand te tellen zijn. Althans, voor zover bekend en relatief breed uitgemeten.

Kijk, xistnc. We zullen er toch mee moeten gaan leren dealen. Jij hebt 'jouw wetenschap' . 'Mijn wetenschap' is meer de psychologische kant op en acceptatie is 1 van de belangrijkste zaken daarin. En daar schort het vooral aan bij de 'hardliners'. Die willen dit niet accepteren. We gaan het virus gewoon niet uitroeien. Ik snap best dat mensen hier vragen bij stellen hoor. Op zo'n manier is het straks schier onmogelijk om alle toppers tegelijkertijd aan het werk te zien. Op griep hebben we nooit getest hè. Nooit een probleem geweest. Maar dat steeds aanhalen van Colbrelli lijkt soms wel 'de wens is de vader van de gedachte' te zijn. Om maar een 'punt' te maken. En dat de hele menschheid 'verstandig' genoeg zou zijn om zich aan alle maatregelen te houden is natuurlijk een waanzinnige gedachte. Zelfs in een sprookjesbos zou dat niet gaan lukken. Menschen EN gezond verstand is al een hele zeldzame combo

Die door jou geroemde acceptatie kun je dan ook projecteren op opgelegde/gevraagde maatregelen en op net wat meer rekening houden met letterlijke en figuurlijke naasten die niet in de situatie zitten om zich te beperken tot louter accepteren. Zo groot is dat offer toch niet? Als je de kunst van het accepteren beperkt tot datgene wat je uitkomt om te accepteren, vraag ik me af of wel daadwerkelijk sprake is van accepteren.

Geleidelijk aan zal er heus meer bekend worden over risico’s, worden de vaccins hopelijk beter en dan kunnen voorzichtigheidsmarges omlaag.

Dat zou je inderdaad ook als een voorbeeld van acceptatie kunnen zien ja. Daar heb je gelijk in. Maar dan komen we dus bij het grote probleem: de mensch Het is al gebleken dat het volstrekt onmogelijk is om iedereen op 1 lijn te krijgen. Dat hebben we ook te accepteren Ergo: wat jij en andere 'hardliners' nastreven is niet uitvoerbaar. En dat weet je zelf ook aan eerdere opmerkingen te zien. Want jij hebt geen vertrouwen in de medemensch (een gevoel wat ik overigens ook deel)

Kijk. Ik heb de oplossing ook niet hè. Laten we daar duidelijk over zijn. Ik ben alleen maar kritisch (dus een wappie volgens sommige hardliners). Maar ik denk dat we een beetje op een dood spoor zitten op deze manier

@Brabander ik denk dat de mening van Xinstc door heel veel mensen wordt gedragen en dat daarom juist hij in deze discussie niet de hardliner is. Hij doet ook niet tegen bijna elke post in deze discussie zijn plasje.

Wat een zever Jeweetzelluf om covid met een verkoudheid te vergelijken, ga je daarvan dood of riskeer je in het ziekenhuis te belanden?

En ja de meeste mensen hebben amper last van een besmetting en al zeker sinds de vaccinatiecampagnes. Maar ik heb niet zoveel zin in een volgende lockdown omdat de ziekenhuizen weeral vollopen, dus mij lijken beperkte veiligheidsmaatregelen wel perfect aanvaardbaar om alles onder controle te houden. De regels dienen ook om de wel kwetsbare mensen te beschermen maar goed, ik doe liever niet egoïstisch ook al heb ik er persoonlijk geen last van. Want ja uiteindelijk raakt iedereen wel besmet dus ik heb ook al netjes in quarantaine gemogen zonder enig symptoom.

Weet iemand of er al toeschouwerrestricties zijn? Ik vraag dit voor een vriend….

Wees wijs en doe je mondkapje op ajb

Waren die vorig jaar niet al opgeheven? EN het jaar voordien had veel hun kapje niet op

Belachelijke regels. Hierdoor wordt het een tombola. De kans dat er slechts 40 renners Parijs halen is hierdoor groot. Vlasow gaat de Tour winnen. Heeft immers als enige topper de laatste covidversie al gehad. Dus niet zo vatbaar. Wordt een hele bijzonder Tour.

Hou die man zo lang als kan bovenaan in het klassment!

Dat gepoer in je neus is zo wie zo zeer ongezond!!!

Het is ziek, ik weet het, maar het loont nu om besmette mensen een andere rivaliserende ploeg te laten “bezoeken”. De kans dat dit gebeurt is aanzienlijk, de belangen zijn zo groot….

Zou het? Ik weet het niet hoor

Pure kolder. Dat type gedoe gebeurt niet in het wielrennen. Zo enorm groot zijn die belangen nu ook weer niet. De tour is 88% Frankrijk en een beetje poppetjes. Wat ga je zo'n besmetter kunnen betalen en wat doe je wanneer hij dreigt uit de school te klappen? 1 miljoen? Omleggen? Gaat nergens over.

Ben benieuwd met deze nieuwe regels. Ten eerste indien het een sneltest zelf is en je bent positief als zijnde wout v aert maar voelt je topfit. Waarom dan naar huis in de grootste wed van het jaar. Het verhaal van dat je andere dan kan besmetten is terecht maarrrrr how about die 700.000 man op alpe dhuez en nog eens 200.000 op Peyragudes worden die ook getest?? Die staan hutje mutje in gezichten van renners te juichen. Kortom zo haal je inderdaad met 25 man Parijs en krijgt iedereen dezelfde tijd als Mollema. Maar het is de Tour dus wil de uci weer goedkoop scoren. Laat ze zich bezig houden met een veilige aankomst ipv een rotonde op 70m vd streep. Enfin… we gaan t zien

In de buitenlucht raak je toch amper ‘besmet’?

Er zit natuurlijk wel verschil tussen de buitenlucht en bijna 200 bij elkaar opgehokte zwaar hijgende renners.

Het is toch niet zo dat als je m net gehad hebt je niet gelijk terug besmet kan zijn ?? Omdat jullie t over vlasov hebben

De kans is kleiner dan. Toch?

Meer dan de helft van de renners gaat voortijdig naar huis. Dat is reëel met deze maatregel. Kijk maar naar Zwitserland. Het wordt een TOUR de flats.

Men kan het best maar voor de klassementen blijven rijden, je weet nooit wie er op de rustdagen mogen vertrekken.

Misschien wint Kruijswijk deze loterij wel. Of Mollema.

Precies de slechtste van alle combinaties. Geen enkele preventieve maatregelen, maar wel iedereen naar huis die positief is zonder ziekteverschijnselen.

Als je verder geen maatregelen neemt, laat het dan aan ploegen/renners over om uit te stappen als ze (echt) ziek zijn. If als je preventief te werk wilt gaan, zorg dan ook dat je maar maatregelen neemt (bubbels, volgers testen, geen 200k man op een Alp, etc).

Maak een keuze, zo half half wordt het gewoon een loterij.

“en om de gezondheid van de aanwezigen bij de wedstrijden te beschermen.”

Na 3 of 4 prikken en een aantal infecties zijn ze wel al genoeg beschermd. Enkele dagen wat slapper en ze zijn er weer bovenop. We leven niet meer in 2020, jezus.

Stop met al dat testen, zeker als er geen relatief zware symptomen zijn (koorts, zware hoest,…). Te ziek om te fietsen is naar huis, anders is het doorfietsen.

Voor mensen met long covid aanhollen: dat is grotendeels een psychosomatisch probleem. Postvirale symptomen heb je met bv griep ook, maar enkel als je de ziekte slecht hebt doorgemaakt (lees: week in bed, of zelfs opname). Een covid-snotneus en 6 maanden later vage, algemene klachten als vermoeidheid of koppijn? Correlatie, geen causaliteit.

Zelden zoveel wappie onzin in 1 post gezien. En ik wacht nog steeds op je eerste wielergerelateerde post!

Van der Poel lijkt alvast de held van zij die geen graten meer zien in een coronabesmetting:

"Ook de renners van Alpecin-Fenix stapten gisteren in Zaventem op het vliegtuig richting de Deense hoofdstad. Jasper Philipsen nam geen enkel risico en droeg constant zijn mondmasker, Mathieu van der Poel toonde zich iets minder bezorgd en diende zich zonder mondmasker aan om in te checken." ( https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220628_95603968 )

Als Mathieu over 4 à 5 dagen positief test en de Tour moet verlaten, dan weten we waaraan dat ligt ;-)

Vandaag wordt in elk geval een spannende dag met de tests vanuit de organisatie. Ik gok op 'slechts' 5 renners die niet kunnen starten, maar meer richting/op de 2e rustdag vanwege het reizen. (komende maandag wordt er niet getest door ASO)

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.