PCR-test, antigeentest of zelftest, wat is het verschil? - MAX vandaag

2021-12-14 20:56:46 By : Ms. Sara Chang

In verschillende situaties is het nodig om een ​​PCR-test of antigeentest te doen. Bijvoorbeeld bij coronaklachten of als je niet volledig bent ingeënt of hersteld van corona en naar het buitenland wilt. Per land zijn er andere eisen. Soms is bijvoorbeeld alleen een PCR-test toegestaan, terwijl in andere landen een antigeentest voldoende is. Maar wat is het verschil tussen de twee coronatesten en waar valt de zelftest onder?

De PCR-test is nauwkeurig en wordt onderzocht in een laboratorium. Het toont een karakteristiek stukje genetisch materiaal van het coronavirus. Dit stukje genetisch materiaal is specifiek voor COVID-19 en kan dus geen positief resultaat geven bij andere virussen, zoals een griep- of verkoudheidsvirus. Als het coronavirus in het slijm aanwezig is, maakt het testkopieën van een deel van het virus. Een stukje genetisch materiaal van het virus wordt flink vermenigvuldigd om het aan te kunnen tonen. De PCR-test pikt het virus ook op bij iemand die weinig of geen virus bij zich heeft. De PCR-test heeft een zeer hoge gevoeligheid en wordt internationaal beschouwd als de 'gouden standaard'.

De antigeensneltest laat zien of er antigenen van het coronavirus aanwezig zijn in neus- en keelslijm. Antigenen zijn stukjes van het virus (eiwitten) die een afweerreactie in het lichaam kunnen veroorzaken. De antigeentest is minder gevoelig dan de PCR-test en daarom is het soms nodig om de uitslag met een andere test te bevestigen. De antigeentest is vaak negatief, vooral als er weinig virusdeeltjes aanwezig zijn. In het begin van de infectie zijn er nog weinig virusdeeltjes en daarna kan iemand nog positief worden. Later in de infectie neemt het aantal virusdeeltjes weer af, dan is iemand niet meer besmettelijk.

Bij een PCR-test wordt een diep neusuitstrijkje plus een diep keeluitstrijkje genomen. In het geval van de antigeentest is de afname afhankelijk van het type antigeentest: er zijn tests waarbij alleen een diep neusuitstrijkje nodig is en tests waarbij zowel een diep neusuitstrijkje als een diep keeluitstrijkje nodig is. Bij kinderen tot 12 jaar wordt een midnasale neusuitstrijkje plus een diepe keeluitstrijkje gemaakt. Een wattenstaafje gaat dan tot ongeveer halverwege de neus en achter in de keel.

Een ander verschil is de tijd die nodig is voordat het resultaat bekend is. In het geval van een PCR-test ontvangt u deze binnen 24 uur (op een commerciële testsite) of binnen 26 uur (op een GDD-site). U ontvangt binnen drie uur de uitslag van een antigeentest.

De zelftesten die onder andere verkrijgbaar zijn bij de drogist en apotheek zijn antigeentesten. De thuisvariant van de antigeentest is meestal niet geschikt als testbewijs, omdat er bijna altijd een attest nodig is dat aantoont dat je negatief hebt getest. De zelftest voer je uit door slijm uit je neus te halen en de uitslag is dan binnen enkele minuten af ​​te lezen. Controleer altijd of de verpakking het CE-logo draagt.

Het resultaat is iets minder betrouwbaar dan een test in een testlijn, omdat u de test zelf uitvoert in plaats van een professionele medewerker. Betrouwbaarheid hangt af van hoe goed u de test uitvoert. Met een zelftest kun je de kans op ongemerkte besmetting verkleinen, maar niet helemaal uitsluiten. Bij een positieve uitslag moet u dit melden bij de GGD. Hiervoor kunt u bellen met 0800-1202. De zelftest is alleen bedoeld voor preventief testen zonder klachten. Ze zijn niet geschikt als je coronaklachten hebt, close met iemand met corona bent geweest of als je in quarantaine zit. Maak dan een proefafspraak bij de GGD.

Welke test je nodig hebt om naar een ander land en terug naar Nederland te reizen, vind je op de website van Nederland wereldwijd. Er kan bijvoorbeeld worden gevraagd om een ​​negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur of een negatieve antigeentest die niet ouder is dan 48 uur.

(Bron: RIVM, Rijksoverheid, Nu.nl, RTL Nieuws, GGD IJsselland)

Je moet inloggen om een ​​reactie te plaatsen.

Meld u hier gratis aan voor onze nieuwsbrief. Elke vrijdag- en dinsdagochtend in je mailbox.

Meld u hier gratis aan voor onze nieuwsbrief. Elke vrijdag- en dinsdagochtend in je mailbox.