Helaas nog geen nieuws over de corona-tests bij de Spaanse vliegvelden

2022-06-25 07:31:21 By : Mr. Allen Jiang

MADRID – We zouden graag meer informatie willen geven over de mogelijkheid van het op corona testen bij de Spaanse vliegvelden maar er is sinds de eerste bekendmaking geen verdere informatie bekend gemaakt. De Spaanse vliegveldbeheerder Aena maakte eind januari bekend dat het mogelijk wordt bij 15 Spaanse vliegvelden corona-tests te laten uitvoeren. Maar daarna is het stil geworden en inmiddels zijn we 18 dagen verder zonder een aanvangsdatum maar we weten wel de maximum prijzen.

Een van de grootste problemen van uit Spanje, vaak buitenlandse, vertrekkende reizigers, is het uitvoeren van de in eigen land verplichte PCR-test en/of antigeentests. Veel met name internationale reizigers weten niet waar ze deze kunnen laten uitvoeren om te voldoen aan bv. de Nederlandse en Belgische coronaregels.

Daarom maakte Aena op 30 januari bekend dat het binnenkort (datum onbekend) mogelijk is om bij 15 Spaanse vliegvelden die onder beheer staan van de Spaanse vliegveldbeheerder corona-tests te laten uitvoeren. Aena stelt daarvoor ruimtes ter beschikking die gebruikt kunnen worden door de gecontracteerde bedrijven die de tests uit zullen voeren.

Aena maakte bekend dat er 15 vliegvelden in Spanje zullen zijn waar de mogelijkheid van corona-tests mogelijk zal zijn, te weten: Adolfo Suárez Madrid-Barajas, Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, Málaga-Costa del Sol, Alicante-Elche, Valencia, Sevilla, Bilbao, Palma de Mallorca, Ibiza, Menorca, Tenerife Sur, Gran Canaria, Fuerteventura, César Manrique-Lanzarote en La Palma.

Bij deze vliegvelden zullen de volgende tests uitgevoerd kunnen worden: PCR-test (RT-PCR van COVID 19. Neus- en keelholte-exsudaat), snelle antilichaamtests, snelle antigeendetectietests, serologische antilichaam ELISA tests (ELISA, CLIA, ECLIA) en klinische analyses. 

In alle gevallen moeten de geautoriseerde diagnostische tests voldoen aan de huidige gezondheidsvoorschriften en zijn goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid.

In het geval dat iemand positief wordt getest, wordt deze persoon meteen geïsoleerd, worden de regionale gezondheidsinstellingen ingeschakeld en wordt het corona-protocol gestart zoals het isoleren en verder testen en eventueel naar een ziekenhuis brengen van de positief geteste personen.

BELANGRIJK: De mogelijkheid om op corona getest te worden geldt alleen voor uit Spanje vertrekkende reizigers en wordt gedaan in de vertrekhal. Aankomende reizigers kunnen GEEN gebruik maken van deze speciale service. 

Bij onze eerste berichtgeving waren nog geen prijzen bekend maar inmiddels kunnen we op deze website lezen dat Aena de prijzen bekend heeft gemaakt. Zo moet de PCR-test een prijs krijgen tussen de 58 en 70 euro; de antigeentest/sneltest tussen de 24,45 en 29,17 euro en de serologische antilichaam test tussen de 25 en 29,34 euro.

In alle gevallen moet het laten uitvoeren van de corona-tests van te voren gereserveerd worden. Dat kan gebeuren via een of meerdere speciale websites en telefoonnummers die later bekend worden gemaakt.

Op het moment van reservering moet door de bedrijven aangegeven worden hoe lang het duurt voordat iemand de testresultaten heeft. Op deze manier kunnen de reizigers hun vertrek beter plannen door veel eerder naar het vliegveld te komen.

De uitvoerende bedrijven zijn bekenden in de wereld van het uitvoeren van veel verschillende tests waaronder de corona-tests. Ze beschikken over eigen laboratoria en voldoen aan alle eisen van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid.

De gecontracteerde bedrijven hebben een contract gekregen van 6 maanden met een mogelijke verlenging tot 31 december 2021. Aena heeft de volgende indeling gemaakt:

De bedrijven krijgen van Aena speciale ruimtes in de 15 eerder genoemde vliegvelden waar ze de corona-tests veilig kunnen uitvoeren en de privacy van de personen kunnen garanderen. Er zijn wachtruimtes en eventueel ruimtes om positieve gevallen te isoleren.

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden. Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende. Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider. Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico. Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing. Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.

ton id="scrollToTopButton" on="tap:top.scrollTo(duration=200)" class="scrollToTop">Top