Apotheken spanje kunnen vanaf nu corona antistoffen sneltesten verkopen

2022-07-02 07:01:55 By : Ms. Anita Peng

Na een prikje in de vinger en een druppeltje bloed op de test is het binnen tien minuten duidelijk of het lichaam antistoffen heeft aangemaakt tegen Covid-19. Het resultaat van deze test is voor 90 procent betrouwbaar. De test meet de aanwezigheid van Immunoglobine M (IgM) dat duidt op een recente infectie Immunoglobine G (IgG) dat een Covid-19-infectie aantoont.

Onduidelijkheid over aankoop en distributie sneltests

De distributie van deze sneltests ging maandag van start en apothekers verkopen ze voor 25 euro alleen op vertoon van een recept van een huisarts. Hoewel de distributie maandag begon, zijn niet alle apothekers in Spanje hiervan op de hoogte gebracht volgens de Spaanse nieuwssite La Sexta.

Geen reden voorzorgsmaatregelen aan laars te lappen

Minister Illa van Volksgezondheid meldde maandag tijdens een persmoment dat de tests geen carte blanche geven om alle voorzorgsmaatregelen aan de laars te lappen. Het is een momentopname en daarom blijft voorzichtigheid geboden. Het testresultaat dient door te worden gegeven aan de betreffende arts of zorginstantie die de test ook voor heeft geschreven. Dit om zicht te houden op hoe de coronapandemie zich ontwikkelt.

Antistoffen sneltest ook voor personeel verzorgingstehuizen

De Spaanse nieuwssite 20minutos.es schreef dinsdag dat het voorstel van Pablo Iglesias werd gesteund door alle autonome regio’s. De tweede vicepremier van Spanje wilde nog meer doden in verzorgingstehuizen voorkomen door het personeel op deze plekken wekelijks te laten testen met deze corona antistoffen tests.

Deskundigen uiten kritiek over aanpak Spaanse regering

Hoewel de Spaanse regering deze sneltests inzet als strategie om de coronapandemie onder controle te krijgen, zijn deskundigen niet overtuigd van deze aanpak. Zo vertelt voormalig secretaris-generaal van Volksgezondheid, José Martínez Olmos, dat deze tests aanduiden dat – indien positief – er antistoffen tegen Covid-19 in het lichaam zijn maar geeft het geen duidelijkheid over hoe recent de infectie is. In dat geval dient er alsnog een PCR-test afgenomen te worden om mogelijke verspreiding te voorkomen.

Bovendien geeft een betrouwbaarheidspercentage van 90 procent aan dat 10 procent van de uitslagen niet correct is. Als laatste doet men een beroep op de verantwoordelijkheid van de burger dat hij de uitslag doorgeeft aan de zorginstantie. Als de persoon in kwestie dit niet doen dan zorgt dit al voor discrepanties.

Niet toegankelijk voor iedere Spanjaard

Ook een hoogleraar van Harvard vertelt dat de Spaanse regering op deze manier – doordat mensen een test moeten kopen – ze minder toegankelijk zijn voor de hele Spaanse bevolking. “Alleen mensen met voldoende geld kunnen zo’n test kopen. Mensen die hun geld hard nodig hebben voor hun levensonderhoud worden zo uitgesloten.”

De VN vindt dat Marokko en Spanje afgelopen weekend "buitensporig gebruik hebben gemaakt van geweld" aan de grens bij het Melilla-hek. Bij een massale aanval daarop kwamen volgens officiële cijfers 23 migranten om het leven.

Spanje is begonnen met het leveren van gas aan Marokko via de Magreb-pijpleiding (GME). In verband met het conflict tussen Algerije en Marokko, waar Spanje sinds kort ook in verwikkeld is, geeft Spanje de garantie af dat het gas niet afkomstig is uit Algerije.